Industrisuksess i Innlandet

Artig å se hva vi kan få til i Innlandet, sier fersk salgssjef Topro Elektronikk, Klaus Hamar. Han og kollegene er med på en solskinnshistorie i tøffe tider.

Vi desinfiserer som aldri før. Vasker hender ru og såre med sprit og såpe. Langt mer arbeidskrevende er det imidlertid når et rom må desinfiseres, med alle dets kriker og kroker. Men det finnes faktisk maskiner til slikt. Roboter som tar knekken på uønskede virus og bakterier.

Ved Topro Elektronikk lager de kretskortene, selve «hjernen», til roboten Decon-X. Den er laget nettopp for å desinfisere et lukket rom, og alt som skulle befinne seg der inne.

Decon-X

En intelligent desinfiserings-robot som skal fjerne de mest resistente mikrober, også virus som er mer resistente enn koronavirus.

Virkningsstoff: 5% Hydrogenperoksid

Teknologien inkluderer sensorer og kommunikasjon som gjør at roboten verifiserer hele desinfiserings-prosessen (fuktighet, mengde av gass og temperatur) som skjer i rommet. Prosessen dokumenteres fortløpende, og sender informasjon trådløst til brukeren som kan følge med uten å selv være i rommet.

Skader ikke møbler eller teknisk utstyr.

Brukes blant annet av ambulansetjenesten og flere omsorgsinstitusjoner i Vestoppland.

To hundre på tre måneder

– Vi produserer, programmerer og tester de kretskortene, opplyser Klaus Hamar. Han startet i jobben som salgssjef i februar, og har bevitnet en etterspørsel som har skutt i været.

Både i 2018 og 2019 laget Topro kretskort til seksti slike maskiner. Men med koronaen har roboten vært ekstra lettsolgt. Da er det greit at underleverandørene finnes i Innlandet, og kan kaste seg rundt.

– Bare for mai, juni og juli har vi to hundre i bestilling, opplyser Geir Arne Malones, daglig leder ved Topro Elektronikk.

Selv om disse kretskortene i volum utgjør en begrenset del av oppdragene til bedriften på Rambekk, er de glad for å ta del i en solskinnshistorie – i en tid som ellers er preget av dystre koronafølger.

KORTE AVSTANDER: Roboten settes sammen ved Tronrud Engineering på Hønefoss

KORTE AVSTANDER: Roboten settes sammen ved Tronrud Engineering på Hønefoss Foto: Decon-X

Mistet nesten armen

Sjefen for Decon-X International AS, Bjørn Platou, sitter på Lysaker. Han varsler om ytterligere hundre nye bestillinger i august, så følger høsten som vanligvis er høysesong. I tillegg snuser både Spania og Tyskland på produktet. Kort sagt, potensialet for å selge desinfeksjonsroboter er enormt.

Det hele begynte med at han selv opererte skuldra. I utgangspunktet et enkelt inngrep, men da han kom hjem fikk han feber.

– Såret var infisert av sykehusbakterier. Det førte til fire operasjoner ekstra. Jeg fikk beskjed om at armen måtte amputeres. Heldigvis gikk det bra.

Platou er markedsskolert, broren er lege. Sistnevnte kunne fortelle om 34.000 norske pasienter pådrar seg sykehusinfeksjon i løpet av et år. Mellom 300 og 3000 mister livet av den grunn. Da undersøkte hva som er tilgjengelig at teknisk utstyr som kan motvirke denne statistikken.

– Vi fant ikke utstyr med sensorer som kan dokumentere at jobben er gjort, eller kommunisere dersom noe hindrer en sikker desinfisering. Derfor bestemte vi oss for å lage Decon-X, sier han.

MANGEDOBLING: Le Huu Bui og de andre i produksjonen hos Topro Elektronikk opplever at bestillingene til desinfeksjonsroboten har tatt av.

MANGEDOBLING: Le Huu Bui og de andre i produksjonen hos Topro Elektronikk opplever at bestillingene til desinfeksjonsroboten har tatt av.

I bruk på Toten

Platou sier det er dokumentert at roboten tar knekken på 99,9999 prosent av alle mikrober i et tett rom.

– Hvordan virker den?

– Hydrogenperoksid er et stoff kan du bruke til å bleke hår eller tenner. Men det tar også livet av mikrober. Maskinen gjør om en slik flytende kjemikalieblanding til tørr gass som fordeler seg ut i et lukket rom. Brukeren får melding på mobiltelefonen når jobben er gjort. Det tar noen timer, sier Platou.

Flere kommuner i Vestoppland har anskaffet maskinen, blant annet Vestre Toten. Det gjorde de før noen hadde hørt om covid-19.

– Vi har jo hatt tilfeller av norovirus på våre institusjoner, som kan gi magesyke. Det var en av grunnene til at vi har kjøpt en slik robot både til Raufosstun og Gimle. De er i jevnlig bruk, opplyser omsorgssjef Trine Kløvrud.

Heldigvis har koronaviruset holdt seg unna institusjonene på Vestre Toten. Kløvrud sier roboten utgjør en sikkerhet, samtidig som den reduserer manuelt arbeid.

– Det er svært omfattende å desinfisere et rom, med alt som finnes i rommet. Med en slik robot i aksjon, kan vi også sette inn annet utstyr som skal desinfiseres, sier Kløvrud.

God erfaring

Decon-X utvikles altså fra Lysaker. Underleverandørene finnes på Gjøvik, Hamar og Hønefoss. Nettopp det er en styrke når etterspørselen øker, og landegrensene samtidig stenges.

– Det hadde nok vært sårbart å være avhengig av en kinesisk fabrikk nå, sier Geir Arne Malones ved Topro Elektronikk.

Han har tro på at vårens hendelser, stengte grenser og valutaendringer vil gjøre det mer attraktivt å bruke norske produsenter, også innenfor elektronikk.

Mellom ti og 15 av de 44 ansatte ved Topro Elektronikk er involvert i Decon-X-leveransene.

Platou sier han har god erfaring med leveranser fra Topro gjennom et annet firma, Widenorth. Derfor så de ingen grunn til å lete etter andre produsenter av kretskortet.

– Når vi er så nær hverandre, er det lett å kommunisere og gjøre endringer etter behov, sier han.

Salgssjef Klaus Hamar har sterk tro på at disse robotoppdragene vil øke i tiden som kommer.

– Det er artig at vi i Innlandet er i stand til å levere dette produktet og følge opp den økte etterspørselen, sier han til OA.

Del: